Thursday, September 17, 2009

Hilang MOOD beraya..


Hye Guys...makin dekat nk raya makin ler macam2 hal yang terjadi kat krule n famili krule ni huhuu trus ilang lansung mood nk beraya tahun ni, macam-macam hal yang terjadi yang baik jugak tak elok. BTW tahun ni mmg kirrule mengharapkan raya terbaik dalam idop krule. Apatah lagi dengan keadaan bapak yang makin terok kesihatanya. Bermula dengan planing untuk hanya beraya d rumah sahaja bertukar ke pada big famili gathering. Mana tak meriahnyer tahun ni krule gegeh kumpul duit dari awal tahun tuk beli beberapa new furniture tuk rumah parent kirrule. Dengan terjualnyer perabot lme umah krule tu pada 19.9.2009 yang hanya tinggal seminggu jer lagi nk beraya.(Sempat lg ker nk g cari perabot) so dgn duit tu krule tambah2 tuk beli furniture baru, Sofa n kabinet TV yang baru.
Sejak awal tahun financial rumah tu da jd tangungjawab krule sejak bapak jatuh sakit pada bulan feb 2009 yang menyebabkn die tak bole bekerja lagi. nak di jadikan cerita by the time krule bawak ibu n bapak krule g shoping tuk "reche-reche" perabot bapak dapat panggilan dari adiknyer yang jugak makcik krule dari perak y akan datang beraya di johor bersama adik bapak y paling bongsu maksu. Krule bole nampak sangat kegembiraan bapak y terpancar dari raut wajah die krule happy + sedeh. 1st haapy kerana makcik n maksu krule nk dtg beraya n for ur information, mmg tahun ni bapak beriya-iya nak balik kampung. 2ndly krule sedey sb tak mampu nk bawak bapak balik kampung yang sangat jauh tu (Maafkan acik bapak) mood bapak terus jer berubah sejak yang bapak tahu adik beradiknya akn datang beray di johor.

Pada hari yang sama jugak bapak trus menelefon abangnya yang jugak paklong krule di Masai tuk menginform kedatangan makcik n maksu krule. tapi malangnya panggilan di sahut dengan kehampaan . Bapak mengatakn yang paklong anak beranak akan beraya di batam tahun ni. Bapak masih cool lg. Dalam peencarian perabot hampir seluruh johor di cari masih tak jumper, krule sempat singgah di Mydin Tampoi tuk beli beberapa barang. Sejak awal puasa lagi krule da bertnaya bapak sama ada die perlukan ape2 yang baru tak, seluar, baju, or baju melayu tapi dijawabnyer "aku da tua ler tak payh semua tu jimat-jimat la" tapi di Mydin krule ternampak baju melayu y amat sesuai dengan bapak lalu bertanya lagi sama ada di memerlukan baju melayu baru atau tidak bapak menjawab tidak. tp krule jawab dgn selumber "bapak nk raya maksu n makcik nk dtg bju raya tak der" akhirnya krule berjaya memujuk bapak tuk membeli sepasang baju melayu. Dengan kesihatan bapk y x berapa baik bapak mampu berpuasa walaupun ad beberapa hari y menyebabkan bapak tak mampu untuk berpuasa penuh.

Bapak masih mampu bantu ibu n krule tuk kemas rumah. Orang tgh happy adik beradik nk datang. Tapi semalam lepas krule balik keje bapak bagi tau yang makcik n maksu da cancel nk dtg sbb paklong berkeras untuk balik ker rumah sebelah maklong d batam. Padahal maksu n makcik da siap untuk bergerak pada hari jumaat 25.9.2009 selepas berbuka.

Akhir nya krule dapat tau y paklong berkecil hati y adik-adik maksu n makcik tak inform die terlebih dahulu dari bapak krule. Puas adik beradik bapak maksu n makcik pujuk paklong tp paklong tetap dgn pendirian tuk beraya di Batam dari beraya dengan adik beradik die sendrik. bapak pulak skng ni duk ajak krule balik kg skng ni bapak tgh berkira-kira dgn abglong krule tuk balik kg. lau abanglong balik kg ibu kne ikot tok jge bapak. Nampaknyer krule kne ler beraya kt johor dgn adik n abgngah sb keta x muat tuk kmi balik semua sekali huhuhuhu sedeynyer wa........wa........ hilang MOOD beraya tanpa IBU n AYAH kt umah.(Bersyukur kerna diorg masih ad d dunia ni)

tak mau kirrule nek keta jauh-jauh mcm ni

4 comments:

.:Mas Ayu @ Minah Kiwi:. said...

sabor la kirrule.. minah baca sampai abis cerita kirrule..walaupun minah x berapa nak faham bahasa melayu...tapi minah kiwi faham berapa sedihnya perasaan kirrule nak beraya kat rumah dengan ayah dan mak

at last... kirrule kena drive balik ke johor..untuk beraya kat sana.. x beraya kat rumah...memang jauh kan..

tapi x pe la.. at least kirrule still beraya with family.. kalau kirrule jadi minah kiwi.. setiap tahun dari 2005 .. tak pernah raya kat kampung dekat 5 tahun x beraya kat kampung.. x dapat cium tangan ibu dan ayah..

bersyukur la kirrule segala nikmat yang ada.. at least ada orang tersayang beraya di samping kirrule.. minah kat sini raya sorang2 jer..

selamat hari raya aidil fitri

i'm shin... i'm inesen said...

meh datang makan ketupat umah shin ek

Afzainizam said...

Salam Aidilfitri sekali lagi dari kami http://firestartingautomobil.blogspot.com/
Salam Kenalan Dari Kami…

“Tanjung Puteri Pantai Gelora,
Selat Tebrau Kembara Mahkota,
Tibanya Syawal Disambut Gembira,
Salam Dihulur Kemaafan Dipinta”,

Jika tidak terlambat dan masih ade kesempatan ini

“Dalam kerendahan hati ade ketinggian budi..
Dalam kemiskinan harta ade kekayaan pekerti..
Dalam kelembutan lidah ade keterlanjuran kata
Dalam gurau dan senda tentunya ade silap berdosa”

Sempena Hari Raya Aidilfitri ini aku menyusun jari salam dihulur memohon ampun dan maaf atas segalanya..

Silalah berkunjung Ke blog kami ye…
Eeem kesianya kirrule ni.. sabarlah ye mungkin ade hikmahnya.. ade orang setiap kali menyambut raya dengan kesedihan.. nak buat cam ner.. ade yang susah dan ade yang sambut raya dengan air mata je..ade yang beraya tanpa ibu bapa.. tapi kita ni Alhamdulillah.. aku doakan semoga kesihataan ayahda bonda kirrule dalam keadaan baik..Amin..

Mawar_berduri said...

wah..panjang ceritanya...conclusion nya...
Memang sedih klau tak dapat nak beraya ngan family ...
tapi kena jugak menyelami hati ayah kamu yang nak beraya bersama adik2nya.
tak pe..sabo ye ..setiap ape yang berlaku tu misti ade hikmahnya ..walau sedih pun..Hari Raya kena gak sambut ...Salam Perkenalan dan salam aidilfitri ...